Wintermaanden: het jaarlijks onderhoud

Geplaatst op: 10 november 2017 12:00
2017-11-10 12:00:00

Het jaarlijks onderhoud van de motorboten is in volle gang.

De winter is ieder jaar opnieuw de tijd dat onze medewerkers het hardst aan het werk zijn.
De boten moeten "winterklaar" gemaakt worden. 

De foto's

  • Alle olie, vet en waterfilters worden vervangen
  • Alle motoren en het motorruim worden vetvrij gemaakt en schoon gewassen
  • Alle matrassen, kussens en meer worden vanaf onze vertrekhaven met onze grootste boot, de Linda, naar een verwarmde loods elders getransporteerd voor opslag
  • Alle stoffering gaat de verwarmde opslag in

Wat is "winterklaar maken" en waarom is dat nodig?
Op hoofdlijnen komt het erop neer dat bij temperaturen onder nul er van alles mis kan gaan als de boten niet winterklaar zijn gemaakt.
Water.
Zo zit er in de verschillende leidingen water. Als dat water bevriest en dus uitzet kunnen de leidingen kapot vriezen. Als vervolgens de temperaturen weer omhoog gaan dan heb je als boot eigenaar een probleem als er leidingen kapot zijn gegaan en het water in de leidingen ontdooit.
Motor.
Iets soortgelijks kan zich ook met de motoren van de boten voordoen. Dan kan je nieuwe motor kosten. Er moet dus gezorgd worden dat alle water uit de waterleidingen, de watertank, de waterpompen, alle sluitingen, kranen maar bijvoorbeeld ook de vuilwatertank is gehaald. Daar waar nodig (de motor) moet antivries in de systemen worden gedaan.
De boten zijn winterklaar!
Het winterklaar maken is dus van groot belang nog voor het kouder wordt.
Bij ons eindigde het vaarseizoen 2017 op 28 oktober en direct daarna is met het winterklaar maken van de vloot begonnen. Inmiddels zijn alle boten winterklaar.

Spullenboel
Als verhuurder van boten zorg je ervoor dat de gasten over goede spullen aan boord van de boten beschikken.
Zomer- en wintertenten.
Zo bijvoorbeeld de tenten. Wij halen alle tenten, waarmee gedurende het vaarseizoen gevaren wordt, van de boten. Deze worden vervangen door veel kleinere speciale wintertenten. De "zomertenten" ondergaan het jaarlijks groot onderhoud en worden vervolgens schoon, droog en vochtvrij in een verwarmde loods opgeslagen. De wintertenten beschermen de boten tijdens de koude wintermaanden.
Elektronica.
Ook alle elektronische apparatuur wordt van de boten gehaald en in de verwarmde loods opgeslagen: van de satelliet antennes buiten op de boten tot aan de koffiemachines in de kombuizen. Maar ook alle (zit)kussens, matrassen en dergelijke wordt van alle boten gehaald en opgeslagen.

Groot onderhoud
Filters, motorwash.
Ieder jaar vindt dus gedurende de winter het groot onderhoud plaats. Alle olie -, vet en waterfilters worden vervangen, onderdelen die aan sterke slijtage onderhevig zijn (impellers) ook. De motoren, het motorruim en alle andere "zichtbare en niet-direct-zichtbare" ruimten onder in de boten worden intensief schoongemaakt.
Alle boten worden geschilderd en er gebeurd nog meer. Maar daarover een volgende keer.....

Eén dag vakantie op het water staat gelijk aan twee dagen vakantie op land

Yachts for You!

Om met onze boten te varen is geen vaarbewijs nodig! 
Geen vaarervaring?
Leer varen bij de start van uw huurperiode en ontdek ons land vanaf het water!

Uw reservering is leeg