Reisverslag: Wij zijn met de boot ook naar Sneek gevaren

"Verwen uzelf: comfort aan boord van een Yachts4U boot"

Reisbeschrijving van een vaarvakantie in Friesland

Maandag, 25 September

Aangekomen op de jachthaven en weer zeer gemoedelijk begroet door alle medewerkers van Yachts4u. 
Na de sleuteloverdracht rond 13:00 uur begonnen om de boot te voorzien van onze persoonlijke spullen. 

Een verrassing
Nadat we alles geïnstalleerd hadden zijn we vertrokken vanuit de thuishaven, via het Hearrenfeanster kanaal, Terkaplester Puollen, Goaiingarypsyer Puollen, de Noârdbroekster Faert door de Joustersluis richting Joure, wetende dat daar kennissen in de passantenhaven van Joure liggen die toevallig deze week ook een boot gehuurd hadden bij Yachts4u. 
Wat heel toevallig was, omdat we het tijdens het boeken niet van elkaar wisten.

Een zeer geslaagde en gezellige dag

Dinsdag 26 september

Op verzoek van onze kennissen besloten om een dag met hun mee te varen op de boot “Amora”. Dit omdat ze graag buiten de les die ze al gehad hadden het prettig vonden om van ons ook nog de nodige tips en weetjes te leren, zodat ze met meer zekerheid de week konden voortzetten. 

Knopen van de touwen
Dus via de Joustersluis terug gevaren naar de Noârdbroekster Faert, en daar een aantal uren geoefend met hun met aanmeren bij de Marekrite, de boot omkeren op het kanaal, maar uiteraard ook het aangooien en knopen van de touwen. 

Varen doe je samen
Al met al een zeer geslaagde, gezellige dag geweest. En onder het motto “varen doe je samen” Is het fijn om anderen te kunnen helpen op deze manier! Bij terugkomst in de haven bij Joure hebben we de dag gezellig afgesloten met koffie en gebak bij ons op de “Sofia” Uiteraard in Joure ook nog even een paar mooie plaatjes geschoten. En altijd leuk om dit zo creatief mogelijk te maken, door het vanuit een andere hoek te bekijken…

Bij ons bent u de VIP! Bij ons bent u de VIP! Bij ons bent u de VIP! Bij ons bent u de VIP! Bij ons bent u de VIP!

Levendige stad met veel gezelligheid en mensen

Woensdag 27 september


Hier hebben wij afscheid genomen van onze kennissen, om daarna de vaart via het Langweerdermeer, de Jaansleat, en het Prinses Margriet Kanaal aan te meren in de passantenhaven van Lemmer. Altijd een levendige plaats met veel gezelligheid en bekijks. 
Maar eenmaal aangekomen door de Flevobrug leek het er op neer te komen dat de haven vol lag. Dus dan toch maar even nog door de blokjesbrug om daarna in de kolk te kunnen draaien met de Sofia, en onze vaart door te zetten richting Sloten. Een mooi authentiek stadje, want ja het heeft stadsrechten zoals een dorpbewoonster ons vertelde. 
Ondanks dat we al vaker in Sloten zijn geweest, blijft het een fantastisch stadje om mooie foto’s vast te leggen. Foto’s die weinig woorden nodig hebben. Deze delen wij dan ook graag met jullie..

U huurt een mooie boot bij ons in Friesland U huurt een mooie boot bij ons in Friesland U huurt een mooie boot bij ons in Friesland U huurt een mooie boot bij ons in Friesland U huurt een mooie boot bij ons in Friesland

Plotseling ontvingen we een whatsapp-bericht

Donderdag 28 september

Een nieuwe dag, dus besloten alsnog naar Lemmer te varen om dit keer op tijd in de haven te kunnen zijn en nog plek te hebben. Toen wij plotseling een whatsapp kregen van eerder genoemde kennissen die ook op dat moment in Sloten voor ons aan de wal lagen. Met de vraag of het goed was dat ze even aan boord kwamen om de route richting thuishaven met ons te bespreken, aangezien zij de boot vrijdag weer in moesten leveren. Uiteraard was dat geen probleem, en hebben we samen de waterkaart besproken.

Het was voor hun de eerste keer varen, en het viel ze toch wel zwaar. Waardoor wij gevraagd werden met hun mee te varen naar de thuishaven, dan konden wij weer met hun auto naar de “Sofia” gebracht worden om onze vaart door te zetten.
Zo gezegd, zo gedaan!
We zijn met z’n allen op de “Amora” gestapt, en hebben de trossen losgegooid om via het Slotermeer, Woudsend, Hegemeer, Jeltesleat, Langweerdermeer, Noarder Alde Wei, Goaiingarypster Puollen, Terkaplester Puollen, Hearrenfeanster Kanaal richting thuishaven te vertrekken. 

Al met al een hele leuke dag gehad met z’n allen, en de kapitein van de Amora ook met meer zelfvertrouwen thuisgebracht in de thuishaven. Nog even een kopje koffie op de “Amora” met z’n allen, en daarna zijn wij netjes in Sloten gebracht om onze reis voort te zetten.
Wij hebben besloten om deze avond maar in Sloten te blijven liggen, en zijn daar heerlijk uit eten geweest om de dag af te sluiten.

De eeuwenoude waterweg

Vrijdag 29 september

Omdat wij zaterdag afgesproken hebben met een nicht, haar man en kinderen om in Sneek elkaar te ontmoeten voor een dag. Hebben wij besloten om Lemmer te laten gaan voor wat het is en deze dag door te varen naar Sneek.

Dus onze vaart gestart via het Slotermeer, Woudsend, Heeg, IJlst door naar Sneek. Op het Slotermeer eindelijk eens een keer gezien dat de fuiken, die je overal in de wateren ziet staan geleegd werden door een visser. 

Aankomende in Woudsend even moeten wachten voor de brug “Hellinbrege” in verband met de buslijn die voorgaat op de boten die passeren. Daarna onze vaart doorgezet via Heeg naar IJlst, het o zo mooie stadje wat zich kenmerkt door de grenzende tuintjes met groene haagjes aan het water. De zogenoemde overtuigen. De weg loopt hier strak langs de huizen, en aan de overkant van de weg liggen dan de tuinen die bij de huizen horen. 

Via de Geeuw , de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek door naar Sneek. Hier staar de unieke houtzaagmolen de Rat die wij in de toekomst zeker nog eens zullen gaan bezichtigen, maar voor nu besloten de vaart door te zetten naar Sneek.
Bij de waterpoort aangekomen zijn we de Lemmerbrug gepasseerd, en hebben de “Sofia”in de stadsgracht voor de Harinxmabrug aan de Harinxmakade aangemeerd. Een mooie plaats om te liggen met de boot en te genieten van alle boten die langs varen en/of aanmeren.

De mogelijkheid om water bij te tanken

Zaterdag 30 september

Nadat de familie gearriveerd is bij ons op de “Sofia” hebben we eerst even gezellig koffie gedronken, en uiteraard een rondleiding gegeven op deze geweldige boot. Voor de kleine jongens was het natuurlijk helemaal geweldig om deze ervaring mee te mogen maken. Vooral toen we besloten om te gaan varen! De koers ging deze dag naar Joure waar het de hele week feest was, en dus op naar de kermis daar. Nadat we Sneek uitgevaren zijn, hebben we nog even een tussenstop gemaakt bij het Houkesleat aquaduct. Hier is de gelegenheid om water te tanken, en daar hebben we dan ook gebruik van gemaakt.

Na deze kleine pauze de trossen los, en via het Sneekermeer door naar Joure. Op het Sneekermeer waren enorm veel zeilboten aanwezig, dus alertheid geboden in verband met de voorrangsregels op het water. Het blijft een kunst om te zien hoe deze boten op de wind vooruit varen. Behalve de kleinere zeilboten zeilde er ook een mooie Skûtsje met een “E” op het grootzeil. Vermoedelijk uit Earnewoude aan deze “E” te zien. 

Na het Sneekermeer nog even de Goaiingarypster Puollen over en daarna de havenmeester in Joure gebeld of er nog voldoende plaats was in de haven. En zoals hij bevestigde dat dit zo was zijn we via de Joustersluis Joure ingevaren om daar de “Sofia” weer aan te meren. Nadat we daar even met z’n allen op de boot geluncht hebben zijn we met z’n allen door de Midstraat lekker richting de kermis gelopen. Daar lekker even genoten met de kleine mannen in de attracties. Als afsluiting van de kermis natuurlijk een zuurstok mee, en weer op het gemak richting de haven gelopen om weer af te meren met de “Sofia”.

Een dag op het water gaat in Friesland enorm snel

Met dezelfde route als de heenweg zijn we weer terug gevaren naar Sneek. Daar was nog een enkel plaatsje na de Harinxmabrug vrij waar we gelijk aangemeerd zijn.

En dan blijkt maar weer dat zo’n dag op het water enorm snel gaat. Nadat de boot netjes vast lag, en de stroom weer aangesloten was zijn we lekker als afsluiting van deze dag heerlijk uit eten geweest bij restaurant “Aan de gracht” Bij terugkomst op de boot nog even een kop koffie gedaan, en daarna de familie uitgezwaaid die weer richting Aalsmeer vertrokken.

Bruggen gesloten voor pauze van 12:00 tot 13:00

Zondag 1 oktober

Vandaag van Sneek naar Makkum, rond de 3½ uur varen via IJlst, Bolsward Makkum. Aangezien de bruggen van 12:00 – 13:00 uur gesloten zijn ivm pauze is dat zeker iets om in de gaten te houden. Dus op tijd vertrekken was een pré voor ons. Ik denk dat we zo rond 9:30 de trossen los gooiden, en richting de waterpoort Sneek uitvaarden richting IJlst. 

Eenmaal door IJlst heen zijn we via de spoordraaibrug aan stuurboordkant de Wimerts opgedraaid. Een mooie route met vele bruggen. Na de brug te Wolsumerketting hebben wij besloten om de “sofia” bij de eerstvolgende aanlegsteiger ter hoogte van Bolsward aan te meren om daar even een uurtje pauze te houden. De Eemswoudebrug zou de volgende brug op onze route zijn, waar wij ongeveer een kwartier vanaf aangemeerd lagen. Dus tegen 12:50 uur hebben wij de motor weer gestart en de trossen losgegooid om richting deze brug te varen die ook gelijk open ging toen we er aankwamen. Mooi getimed zullen we maar zeggen.

Daarna ter hoogte van Tjerkwerd waar ook het kunstwerk “festijn en Fierder” te vinden is. (Het werk gaat over de historie en toekomst van de elfstedentocht) door de Tjerkwerderbrug. Om daarna stuurboord aan te houden en door de Panhuijsbrug het Panhuyskanaal op te varen richting Makkum!
Doordat wij tijdens de vaart gebruik maken van de watersport app, die speciaal voor de Friese wateren is ontworpen hebben wij bij de Panhuysbrug gebruik gemaakt van deze app om ons aan te melden via de app. Dit scheelt een hoop gedoe bij diverse bruggen waar een meldknop zit. 
Vanaf deze brug was het nog een klein stukje naar Makkum met prachtig uitzicht!

Na de Hemmensbrug zijn we lekker aangemeerd aan de passantenhaven te Makkum waar we een prachtig aangezicht hadden richting het stadje Makkum. Na de “sofia” netjes aangemeerd te hebben, en aan de stroom gelegd hebben zijn we op ons gemak richting Makkum gelopen om daar te genieten van alle mooie plaatjes die er geschoten konden worden. De volgende foto’s zijn een kleine inspiratie van Makkum…

Een ontspannen wandeling door Workum

Maandag 2 oktober
Buienradar gecheckt, en de dag ziet er veel belovend uit. We draaien de “Sofia” voor de schutsluis, en varen via de Hemmensbrug Makkum weer uit. Op naar Workum!

Op naar Workum!
Een stadje waar we al eens eerder aangemeerd zijn, maar naar ons idee nog voldoende te bezichtigen is. Via het Panhuyskanaal terug naar de Panhuijsbrug.
Vanaf daar de vaart opgepakt richting stuurboord via de Warkumer Trekfaert, Parrega en dan door naar Workum. Ook hier weer gebruik gemaakt van de watersport app om ons aan te melden voor de Sudergoabrug, om de vaart naar Workum in te varen. Wat ideaal, deze functie in de app!

We hadden bij aankomst fantastisch weer, een heerlijke temperatuur en het zonnetje er lekker bij. Dus de “Sofia” gedraaid samen en netjes aangemeerd aan de kade. Het wordt steeds leuker om te varen samen, de communicatie onderling verloopt steeds beter, en iedere vaart leren we nog steeds bij. Dat is ook het leuke aan het varen, er komt zoveel bij kijken wat je in de gaten moet houden, en dat zien wij ook als de sport om daar zo goed mogelijk mee om te
gaan. Zo is de wind zeker een belangrijk punt wat tijdens het varen heel belangrijk is om in de gaten te houden.

En toen was het tijd voor de lunch, Dus op naar de versmarkt “de drie ambachten” in Workum. Daar hebben we even heerlijk genoten van een versgemaakt broodje met een kop koffie, om daarna onze wandeltocht door Workum te starten. En dan kun je natuurlijk de Workumse leeuwen niet missen.
Op het gemak zijn we via de noard en súd waar de meeste winkels zich bevinden richting de sluis Workum gelopen om daar even te genieten van het schutten. Via deze straten vindt je nog enorm veel historische huizen.
Na de sluis zijn we doorgelopen waarna wij bij de Blazerhaven Workum uitkwamen. Prachtig, welke kant je ook maar uitkeek, van alle kanten was het ansichtkaart-/fotowaardig. Daar moesten natuurlijk dan ook de nodige foto’s geschoten worden.

Bij deze haven stond de plaatselijke kunstenares de haven op haar doek vast te leggen met penselen, dus dat zegt al hoe mooi deze plek is. Zeker de moeite waard om te bezichtigen als je in Workum bent.
Tegenover de haven bevindt zich het rijksmonument de Joodse begraafplaats van +/- 1665, mooi ommuurd gedateerd uit 1930 met een metalen hekwerk waarin de Davidster terug te vinden is. Dit kerkhof is het oudste Joodse kerkhof
in Friesland. Er liggen nog zes hardstenen grafstenen, die de herinnering aan zes personen levend houden. De rest van de dag zijn we heerlijk door Workum geslenterd, even een terrasje gepakt.
Waarna we uiteindelijk weer naar de “Sofia” gewandeld zijn, en daar heerlijk in het zonnetje op het dek relaxt hebben. En dat nog in oktober, heerlijk!
Aan het eind van de dag stak er een behoorlijke windkracht op, en zagen wij op buienradar dat de wind dinsdagochtend windkracht 5 zou zijn. 
Dus besloten om waarschijnlijk niet te varen deze dag. Uiteindelijk zouden we hier s’ochtends over beslissen, want er is uiteraard niets veranderlijker dan het weer.

Windkracht 3 bij aankomst in Sneek

Dinsdag 3 oktober
Aangezien wij altijd vroege vogels zijn, zaten we al weer bijtijds aan het ontbijt om daar gelijk de dag te plannen.

Inmiddels werd de wind minder, en na het checken van buienradar bleek deze toch naar windkracht 4 te gaan. Voor ons een reden om uiteindelijk toch de trossen los te gooien en Workum weer uit te varen . Zeker ook omdat wij rond donderdag weer om en nabij de thuishaven willen zijn om niet voor verrassingen te komen met betrekking tot het op tijd inleveren van de “Sofia”. 

Dus besloten om weer richting Sneek te varen, maar nu via de spoorbrug Klifrak, door naar het Hegemeer, en dan via Heeg, IJlst naar Sneek. Een route die net even wat minder bruggen kent dan de workumervaart, en dat is met deze windkracht zeker aan te raden.
Tijdens de vaart voor de tweede keer deze week gezien dat de fuiken in het water leeggehaald werden door een visser, dat moet je natuurlijk net treffen. Leuk om te zien. Dit hadden wij alle keren dat we gepaard hebben nog niet gezien.
Hoe dichter we bij Sneek kwamen des te beter werd het weer. En zoals buienradar al aangaf hadden wij windkracht 3 bij het aanmeren in Sneek, dus goed te doen met z’n tweeën.
Na het aanmeren een heerlijke wandeling gemaakt door Sneek centrum, en heerlijk geluncht bij “Le Provence”, daarna even langs de slager om een stukje vlees te halen. En deze keer gewoon lekker op de “Sofia” een heerlijk avondmaaltijd bereid, verder heerlijk genoten van al het vaarverkeer wat door Sneek heenvaart en aanmeert.

Helaas begint het aftellen De laatste dagen van onze vakantie

Woensdag 4 oktober

De laatste dagen van onze vakantie, het aftellen begint helaas! Maar niet getreurd, vandaag nog even naar Akkrum. Nog niet eerder geweest in onze voorgaande vaarten, dus daar nu ook maar eens gaan kijken. Nadat we Sneek uitgevaren zijn via de Houkesloot richting Sneekermeer. Onderweg bij het akwadukt nog even water getankt.

Via het Sneekermer, de Terkaplester Puollen door naar Akkrum. De hele vaart toch wel te maken gehad met een behoorlijke windkracht 4. Maar al doende leert men, en merken wij toch steeds meer op elkaar ingespeeld te raken. Het aanmeren in Akkrum verliep voorspoedig, en nadat we ons ons gemeld hadden bij de havenmeester zijn we heerlijk Akkrum wezen verkennen. Heerlijk genoten van de ondergaande zon, en s’avonds nog even lekker uit eten geweest bij de plaatselijke pizzeria. Een kleine zaak, maar zeker de moeite waard!

Alles op het gemak

Donderdag 5 oktober

De laatste dag voor het inleveren van de "Sofia” met een kleine vaart te gaan. Dus alles op het gemak, zeker omdat we een uitdaging hadden. Er stond behoorlijk wat wind, en we lagen aan lage wal. Daarom besloten om alle fenders van bakboordkant bij de boeg aan stuurboordkant te hangen. Dit omdat je met deze windkracht weinig bereikt met de boeg- en hekschroef tijdens het afmeren. Door de spring voor vast houden, en de boot langzaam
vooruit te varen kwam de achterkant mooi los van de kade. Waarna we de spring lossen konden en op deze manier de strijd wonnen van de wind om perfect weg te kunnen varen. 
Zo ook deze vaart weer heel veel geleerd, wat voor ons het varen fantastisch maakt. Na zo vaak varen leer je altijd nog weer bij. 

Vanaf Akkrum zijn wij rechtstreeks naar de haven in Heerenveen gevaren, waar wij met een goed uur varen aankwamen.
Daar de “Sofia” aangemeerd om te tanken. Nadat dit gebeurd was hebben we besproken op welke manier we de boot in de box zouden varen. Zeker omdat er behoorlijk wat wind stond op het moment. Uiteindelijk was dit nog een behoorlijke strijd, zeker omdat onze box aan hoge wal lag. Maar met de ervaring , en rust die we inmiddels onder controle hebben is dit uiteindelijk toch weer gelukt om de “sofia” netjes terug te brengen. Daarna even een lekker kopje koffie gedaan, om daarna nog even met de auto vanaf de thuishaven naar het centrum van Heerenveen geweest.
Bij thuiskomst op de haven hebben we nog heerlijk genoten op de “Sofia” van onze vakantie, terwijl er steeds meer jachten van Yachts4u richting thuishaven kwamen. Hier en daar nog even geholpen om deze te helpen tijdens het aanmeren, wat zeer gewaardeerd werd door de crew aan boord. En om de vakantie goedaf te sluiten, dan nog maar een keer uit eten. Dit keer bij Rose Garden in Heerenveen. Ook hier weer heerlijk gegeten!

Weer een fantastische vakantie met Yachts4U

Vrijdag 6 oktober

Omdat wij donderdagavond het meeste al ingepakt hadden, waren wij vrij snel klaar met de spullen van boord halen. Waarna Bianca voor het uitchecken aan boord kwam. Nog even medegedeeld dat wij in Sneek met drie fenders bij westernautic geweest waren omdat we ze vrij zacht vonden en ze wilde laten oppompen. Uiteindelijk hebben we bij 1 een nieuw ventiel in laten zetten, de tweede kon opgepompt worden, en de derde was op een plekje poreus waardoor hij daar niks mee kon. Deze hebben we dus vanaf dag twee aan boord gehouden, omdat we deze niet voldoende vertrouwen. En dan maar liever één minder dat alles te vertrouwen is. We hebben gelukkig voldoende ervaring met het knopen van de fenders, waardoor deze vrij snel omgelegd zijn als dit nodig is. 

Al met al hebben wij weer een fantastische vakantie gehad bij Yachts4u. Bedankt Yachts4u en medewerkers voor de altijd vriendelijke behandeling tijdens onze aanwezigheid.
Met vriendelijke groeten,
Johan en Helma Kraak

Foto's van een vaarvakantie met een boot van Yachts4U

Nu genieten: een foto-impressie.

Lees meer reisverhalen van een vaarvakantie in Friesland

Boottocht Friesland
Vaarvakantie in eigen land: een boot bij ons huren

Boottour Friesland: Hop on, hop off van „uw jacht“! 
De provincie Friesland met talloze waterwegen en dromerige plekjes. In de loop der jaren heeft zich in de watersportprovincie een goed netwerk van vaarroutes ontwikkeld.

Yachts4U

Bekijk ook eens deze pagina's:

Eén dag vakantie op het water staat gelijk aan twee dagen vakantie op land

Yachts for You!

Om met onze boten te varen is geen vaarbewijs nodig! 
Geen vaarervaring?
Leer varen bij de start van uw huurperiode en ontdek ons land vanaf het water!

Uw reservering is leeg