Voordat onze vaarvakantie begon contact gezocht met de ANWB

"Yachts4U: jouw ultieme metgezel voor opwindende vaarervaringen"

Reisverslag van een vaarvakantie: wij konden onze spullen aan boord brengen

Vertrekhaven - Delfstrahuizen - Echtenerbrug

Na aankomst op de haven bleek onze auto een storing te vertonen, dus voordat onze vaart begon eerst nog even contact gezocht met de ANWB. In afwachting op de hulpdienst konden wij alvast de boot “Amora” inruimen met onze persoonlijke spullen. 
Gelukkig hadden we uit voorzorg al proviand meegenomen. Terwijl de monteur van de ANWB onze auto inspecteerde werd er op de boot inmiddels wat voorbereiding gedaan voor de avondmaaltijd. Na duidelijkheid over de auto gekregen te hebben zijn we uiteindelijk alsnog de haven uitgevaren, en ongeveer 2 km verder voor de Pier Christiaanbrug aangemeerd. 
Hier hebben we uiteindelijk heerlijk gegeten, en kon onze vaarvakantie beginnen.

Feestweek
Vanwege de feestweek stond er een grote feesttent bij de sportvelden Delfstrahuizen, waar s ’avonds een groot feest met muziek plaatsvond. Ook wij hebben kunnen meegenieten van deze sfeer op onze boot.

Voor vertrek met de boot eerst de auto repareren
Voor vertrek met de boot eerst de auto repareren

Een aantal zeilbootjes vinden we altijd spannend

Delfstrahuizen – Sneek

Na een heerlijke nacht geslapen, en een lekker ontbijt op de “Amora” hebben we de trossen losgegooid om de vaart richting Sneek te gaan maken.
Via de Pier-Christiaansloot het Tsjûkemeer overgestoken richting de Scharsterrijnbrug. Zoals bekend is dit een brug die 2x in het uur op vaste tijden opengaat, dus hebben we een kleine 10 minuten aangemeerd om te wachten op de brug. 

Na de Scharsterbrug kregen we te maken met een aantal zeilbootjes, wat we altijd nog wel spannend vinden.
Daarna de reis doorgezet over het Langwarder Wielen richting het Prinses Margriet Kanaal. Het Prinses Margrietkanaal hebben we vervolgd naar het Sneekermeer, waar we uiteindelijk links afgebogen zijn richting Sneek. Via de Oppenhuizerbrug, Harinxmabrug zijn we aangemeerd in Sneek om daar de nacht door te brengen. 

Een perfecte passantenhaven midden in Sneek in de buurt van de waterpoort. Alle nodige winkels, restaurants e.d. vind je hier in de buurt, waardoor je hier heerlijk kunt vertoeven!

Zeilbootjes vlakbij vinden we altijd spannend
Zeilbootjes vlakbij vinden we altijd spannend

Het vaarplezier in Friesland ervaren

Sneek - Grou - Sneek

Relaxt ontbeten op de “Amora” in afwachting op een viertal familieleden die deze dag mee gaan om ook het vaarplezier te ervaren. 
Rond 10:00 uur waren ze aanwezig, en hebben we eerst even gezellig een bakje koffie gedaan om daarna de trossen los te gooien en vanuit Sneek richting het Sneekermeer te varen. Op het Sneekermeer hebben we het Prinses Margrietkanaal vervolgt richting Grou.
Terwijl het zonnetje lekker scheen heeft iedereen zijn plekje gevonden op de “Amora”.

Grou
Via het Pikmeer, langs de Hellinghaven zijn we Grou in gevaren, om daarna aan te meren aan de Sûdekade. Hier hebben we gelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de watertank aan te vullen met water. Nadat deze gevuld was hebben we heerlijk ontspannen geluncht met z’n allen. 

Terug naar Sneek
Omdat de auto van de familieleden in Sneek stond zijn we uiteindelijk s’ middags weer dezelfde route teruggevaren naar Sneek om daar weer aan te meren in de passantenhaven. 
Bij aankomst zijn we een wandeling door Sneek gaan maken, een prachtige stad met uiteraard de Waterpoort waar je geweest moet zijn.

Varend naar Sneek
Varend naar Sneek
Watertoren artistiek bezien
Watertoren artistiek bezien
Sneek's watertoren
Sneek's watertoren
Trap op
Trap op

2e nacht in Sneek

Na een lekker ijsje gegeten te hebben in het centrum zijn we doorgelopen om van het mooie Sneek te genieten. Met z’n allen nog even een patatje gegeten bij Alex’s Snackcorner, verborgen in de wijk bij de Woudvaartbrug. Een echte aanrader… heerlijke producten en vriendelijke mensen! 
Teruggekomen op de “Amora” nog even een lekker kopje koffie met z’n allen gedaan, waarna de familie weer richting de Veluwe vertrok. Wij zijn deze nacht nogmaals een nacht in Sneek verbleven, en hebben daar heerlijk genoten van het leven in een passantenhaven.

Veel beroepsvaart aanwezig

Sneek - Grou 

Maandag in de ochtend vertrokken vanuit Sneek richting het Sneekermeer.
Op het Sneekermeer zijn we via het Prinses Margrietkanaal richting sluis Terherne gevaren. Een sluis die tegenwoordig altijd openstaat. Tijdens de vaart was er veel beroepsvaart aanwezig op het kanaal. Dus alertheid was zeer belangrijk.

Beroepsvaart gaat voor
Bij de sluis hebben we eerst de beroepsvaart voor laten gaan, zoals dat hoort. Om daarna aan te sluiten en opnieuw naar Grou te varen. Dit keer om daar ook te overnachten.
Via het Pikmeer zijn we naar de Sûdekade gevaren om daar evt. aan te meren. Helaas was daar geen plaats, dus uiteindelijk weer terug gevaren naar de Pikmeerhaven. 

Overleg met de havenmeester
Netjes aangemeerd aan steiger B, zoals ons verteld was na telefonisch overleg met de havenmeester. Een mooie overzichtelijke haven! 
Alle steigers hebben een bord met de juiste bootmaat. Zo weet je exact waar je kunt aanmeren. Eenmaal in de haven hadden wij een fantastisch uitzicht over het Pikmeer/ Prinses Margrietkanaal. Prachtig om tijdens de lunch de diversiteit van boten te zien varen. 
Na de lunch zijn we een mooie wandeling gaan maken door het mooie dorp. Het heeft een leuk centrum met de nodige winkels, en veel mooie authentieke woningen.

Hellinghaven in Sneek
Vanuit het centrum en dorp zijn we ook nog even langs de Hellinghaven gelopen. Een mooi verzorgde haven waar boten t/m 12 meter terecht kunnen.
Terug op de “Amora” hebben we heerlijk genoten van het mooie weer en uitzicht vanaf het dek.
Alweer een heerlijke dag achter de rug!

Eilandje?
Eilandje?
Waterkant kunst
Waterkant kunst
Sluis altijd open
Sluis altijd open
Beroepsvaart vlakbij in de sluis
Beroepsvaart vlakbij in de sluis
De boot Amora
De boot Amora
De Amora afgemeerd
De Amora afgemeerd

“Nationale Park de Alde Faenen”

Grou - Leeuwarden

Dinsdagochtend vertrokken vanuit de Pikmeerhaven over het Prinses Margrietkanaal langs het “Nationale Park de Alde Faenen”.
at een rustgevend gebied met prachtige natuur, onderweg de Gascoines koeien gespot, maar ook hele gebieden met de Berenklauw (plant). Als bloemist is dit natuurlijk prachtig om te zien. 
Na de Alde Faenen zijn we onder de Fonejachtbrug door bakboord aangehouden over de Lange Mear / Harinxmakanaal richting Leeuwarden gevaren. Op de “Lange Mear” werd er druk gewerkt aan de waterweg, wij vermoeden dat dit te maken heeft met de lage waterstanden waar het land momenteel mee te maken heeft.

Leeuwarden, wat een prachtige stad

 

De sup11 city tour
Varend op het Harinxmakanaal bevindt Leeuwarden zich aan stuurboordkant met als eerste de industrie van Leeuwarden. Hierlangs gevaren te hebben maken we de bocht naar de “Slauerhoffbrug”. Bekend als een basculebrug, waardoor het brugvlak in verticale positie staat bij opening. De onderkant van de brug is geschilderd in de kleuren van het stadswapen en de vlag van Leeuwarden (blauw en geel). 

De Prinsentuin
Deze gepasseerd te hebben zijn we richting centrum gevaren om daar aan te meren in de passantenhaven “De Prinsentuin”. Een haven liggend in het groene park van Leeuwarden aan de Noorderstadsgracht met veel ligplaatsen. 
In de haven viel het ons op dat er veel sup boarders aanwezig waren op het water. Dus wij erop uit om te kijken wat er aan de hand was, bleek dat we mooi op tijd waren om de start van de sup11 city tour mee te gaan maken (de Elfstedentocht op een sup-board afleggen). Deze zou woensdagochtend namelijk van start gaan.

Stadswandeling

In de middag zijn we een mooie wandeling wezen maken door de binnenstad van Leeuwarden met de vele monumentale panden. Een prachtige stad om rustig doorheen te lopen met voldoende terrassen om hier en daar heerlijk te kunnen genieten van een hapje/ snapje. 
Bij terugkomst op de boot verder heerlijk genoten van het mooie weer, het prachtige uitzicht in de haven, en de vele sup boarders die zich aan het klaar maken waren voor de eerste dag van de sup11 city tour.

We varen verder met de huurboot

Leeuwarden - Langweer

In afwachting op de supboarders ontbeten op de “Amora” met weer prachtig vaarweer in het vooruitzicht voor deze dag! 
Wel hebben we besloten om niet door te varen naar Dokkum wat eerst het plan was. Maar met de voorspelling van de windkracht die de komende dagen toe zou gaan nemen naar windkracht 6 in het noorden van het land, en de planning voor het vervolg van de week leek het ons beter om weer af te zakken naar beneden en richting Langweer te varen om in de dagen daarop richting Lemmer te gaan wat wij ook een fantastisch dorp vinden. 
En toen was het zover: “de start van de sup11 city tour”

Wat op viel was dat er bij dit evenement ook veel deelnemers aanwezig waren uit andere landen, o.a. Schotland, Canada, Engeland... 
Nadat de de supboarders hun weg vervolgden richting Sloten zijn wij ons klaar gaan maken om onze vaart richting Langweer te gaan maken.

Lunchen op de boot

De route naar Langweer betrof een groot deel van de route die we dag ervoor in tegengestelde richting hadden gemaakt, maar dat vonden wij geen bezwaar. Ook dan zie je weer dingen die je eerder niet gezien hebt. Dus via het Harinxmakanaal, Lange Mear naar het Prinses Margrietkanaal gevaren, om daar weer af te zakken naar beneden. 
Net voorbij de “Alde Faenen” hebben we aangemeerd aan een Marekrite op het Biggemar. Daar even heerlijk genoten van een lunch op de boot en een moment van rust genomen om daarna de vaart door te zetten naar de passantenhaven Langweer. Tijdens deze vaart ook een aantal keer gewisseld van stuurman, zodat de vrouw op de boot ook haar vaarcapaciteiten kan gaan ontwikkelen. 

Op het Prinses Margrietkanaal zijn we ter hoogte van Aldhöf bakboord afgeslagen en via de Langweerder Vaart richting het Langwarder Wielen gevaren. Aan dit meer ligt de passantenhaven Langweer, waar wij iedere vaart graag vertoeven. Een vriendelijke havenmeester die de boel goed onder controle heeft. 
Op de haven mooi aangemeerd in een box die wij aangewezen kregen door de havenmeester om daarna weer heerlijk te relaxen op het dek van de boot. Nog steeds kunnen we genieten van het zonnetje met af en toe bewolking. Maar tot heden valt het alles mee, we hebben hier zelfs de ritsen van de ramen losgemaakt om lekker van de zon te kunnen genieten. s’ Avonds heerlijk uit wezen eten om daarna voldaan te genieten van de avond in de haven, en uiteraard de vaart voor de volgende dag te plannen. De conclusie: “We gaan morgen naar Lemmer” 

We kregen een duim van de politie

Langweer - Lemmer
Zoals gezegd, na het ontbijt weer klaar maken voor vertrek. Dus de stroom loskoppelen, koelwater controleren om daarna de trossen los te gooien.

Op naar het Langweerder Wielen, en weer het laatste stukje vaart van gisteren om terug te varen naar het Prinses Margrietkanaal.
Op de splitsing bakboord afgeslagen om via het Prinses Margrietkanaal richting Lemmer te varen. Wat we nog niet eerder hebben meegemaakt, was dat er deze week vaak politie op het water was.

Wij hadden het idee dat dit meer voor de beroepsvaart bestemd was, zeker omdat er ook ter hoogte van “ Idskehuizen” beroepsvaart langskwam waarbij de politie in de stuurhut bezig was met het controleren van papieren e.d. De collega’s op de politieboot volgde de grote rijnaak. Even later kwam er ook nog een rubber speedboot met politie langs richting Spannenburg/ Grutte Brekken. Van hen kregen we een duim voor de wijze van varen. Want ja op het water wordt er toch van je verwacht dat je ook daar de regels kent! 

Betalen met een klomp
Met de Prinses Margrietsluis in het zicht zijn wij bakboord afgebogen om via het Streamkanaal de vaart naar Lemmer rustig door te zetten. Als eerste door de Zijlroedebrug door naar de Flevobrug. Hier betaal je uiteraard weer door het klompje te vangen en daar je geld in te doen voor alle bruggen in Lemmer (alleen bij binnenkomst in Lemmer) En dat is het zeker waard, want wat een gezellig dorp is dit.  

Haven betaalkaart 
Aangemeerd aan de kade bij de Langestreek waar veel restaurants, bistro’s en winkels te vinden zijn. Nadat we de “Amora” vastgelegd hebben zijn we op de kade de haven betaalkaart gaan halen uit de automaat om daar gelijk ons havengeld te betalen, en de boot van stroom te voorzien. Deze kaart kun je door opwaarderen blijven gebruiken voor alle havenvoorzieningen die er zijn. 

En toen was het tijd voor een visje….
Dus even lekker een stukje wezen wandelen om daarna heerlijk te kunnen genieten van een heerlijk gebakken visje op het terras bij de Blokjesbrug. Nog steeds met het zonnetje erbij, maar wel een koudere wind. Langzaam begint de weersverandering te komen en zien we steeds meer donkere wolken verschijnen.
s’ Avonds terug op de boot hebben we heerlijk zelf gekookt terwijl buiten de regen naar beneden kwam. Heerlijk genoten van de maaltijd, en als toetje een heerlijk ijsje wezen halen op de kade bij de ijssalon Iiskâld. Al met al heerlijk genoten in Lemmer!

Boodschappen halen bij de plaatselijke supermarkt

Lemmer – Delfstrahuizen

Omdat de weersomstandigheden meer gepaard zouden gaan met hogere windkracht zijn we deze ochtend op tijd vertrokken.
De boot gekeerd in Lemmer om weer via de Flevobrug en Zijlroedebrug Lemmer uit te varen aangezien we met de “Amora” niet het IJsselmeer op mogen.

Via het Prinses Margrietkanaal omhoog en iets verder op het kanaal weer stuurboord afgeslagen door de Follegeasleat naar het Tjeukemeer. Op het meer was nog goed te varen ondanks de wind. Midden op het meer waren de golven op zijn heftigst, maar nog steeds goed te doen.
Via de Pier Christiaansleat doorgevaren naar Delfstrahuizen om hier voor deze dag aan te meren, en verder van de dag rustig aan te doen. Uiteindelijk hebben we toch vakantie! 

Regenbogen
Even naar Echtenerbrug gelopen om wat boodschappen te halen bij de plaatselijke supermarkt, en daar gelijk maar even gebruik van gemaakt om een wandeling door Echtenerbrug en Delfstrahuizen van te maken. Wel de paraplu mee, want deze middag kwamen er hier en daar wat regen naar beneden. Het mooie daarvan is dat we ook deze reis weer verschillende regenbogen hebben gezien.
Terug bij de “Amora” natuurlijk even de eenden gevoerd met het oude brood wat we nog over hadden.

Waterschap Drents Overijsselse Delta
Omdat we twijfelde met het plannen van de vaart voor morgen, maar even contact gezocht met Waterschap Drents Overijsselse Delta om informatie in te winnen over de waterstanden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Maar zoals bleek konden we deze vaart gewoon plannen voor de dag erop, het zou in principe geen probleem moeten zijn met de dieptes. Voor het avondeten zijn we nog even bij eetcafé de Dikke Tút in Delfstrahuizen geweest, waar we heerlijk gegeten hebben!

Nationale Park de Weeribben

Delfstrahuizen – Blokzijl

Met een lichte windkracht vertrokken wij zaterdag vanuit Delfstrahuizen/ Echtenerbrug richting de thuishaven, om daar nog even af te buigen richting Overijssel. Via het Nationale Park de Weeribben wilden wij nog één overnachting in Blokzijl maken. Het o zo mooie stadje! 

Mooie huisjes langs de waterkant
Tijdens de vaart door de Weerribben hebben wij heerlijk genoten van al het moois. Al die mooie huisjes langs de waterkant, passend bij dit mooie park. Bovenal mooi onderhouden, en uiteraard geen auto te bekennen hier. Al met al een aanrader om doorheen te varen. 
Aangekomen bij het Giethoornse meer van uit de Weeribben zijn we op de vaargeul stuurboord afgebogen richting Blokzijl. Hoewel we tijdens deze vaart de nodige regen hebben gehad mocht dit de pret niet drukken, want wat een vrij leven het je op een boot.
En als je het wilt zien kun je veel moois zien tijdens zo’n vaart. 

Blokzijl
Even verder kwam Blokzijl in zicht. Ondanks de donkere wolken konden wij met een zonnetje Blokzijl in varen. De schutsluis liet even op zich wachten, dus hebben we aangemeerd aan de wachtplaats bij de schutsluis. Uiteindelijk kregen we het licht om ons klaar te maken voor het schutten, en daarna verder te varen om aan te meren in de havenkolk van Blokzijl. 
Blokzijl een stadje wat 350 jaar geleden zijn stadsrechten heeft gekregen, en wat deze dag ook groots gevierd werd. De mensen waren onder andere uitgelopen voor een feest in kledij van 350 jaar geleden. Er was een wedstrijd bezig van “heel Blokzijl bakt” waar diverse taarten gemaakt door de bewoners van Blokzijl werden beoordeeld. Al met al veel sfeer te beleven deze dag in Blokzijl. De feestavond werd afgesloten met vuurwerk wat wij vanaf onze boot mooi konden zien. 

Een authentieke stad
Behalve het feest waar wij getuige van mochten zijn is Blokzijl ook een prachtig authentiek stadje. Mooie staatjes met klinkers, prachtige huisjes. In deze straatjes vindt je hier en daar een winkeltje, bierbrouwerij e.d. 
Een lekkernij wat bij Blokzijl hoort is de “Blokzijler Brok” een heerlijke koek die je uiteraard geproefd moet hebben als je daar geweest bent. Deze hebben wij natuurlijk ook gehaald in het zelfbedieningswinkeltje naast de bierbrouwerij in de Brouwerstraat. Een prachtig winkeltje waar je het gevoel van vroeger krijgt en iedereen in de verleiding komt om wat te kopen.
s’ Avonds zijn we heerlijk uit wezen eten bij Sluiszicht. Het restaurant ligt naast de schutsluis. Al met al hebben wij heerlijk genoten van Blokzijl, en komen er zeker nog een keer terug.

Aan alles komt een eind

Blokzijl - Yachts4U

Maar zoals aan alles komt er ook een eind aan deze vaarvakantie, dus zondagochtend nog even lekker ontbeten op de “Amora” om ons daarna weer vaarklaar te maken voor de vaart naar de thuishaven.
Zeker omdat de wind op zou steken aan het eind van de dag hebben wij besloten om op tijd te vertrekken. Via de schutsluis zijn wij Blokzijl weer uitgevaren, terwijl de regen toenam zijn we over het Giethoornse meer weer richting het nationale park de Weerribben gevaren. Ook in deze vaart vind je verschillende bruggen waar je betaald d.m.v. een klompje. Altijd leuk, dat is toch de charme van het varen!

Omdat het zondag was moesten we even extra opletten met de openingstijden van de bruggen. Deze waren namelijk tussen 11:30 -12:00 uur gesloten. Om van de nood een deugd te maken hebben wij op Kalenbergergracht even aangemeerd gelegen aan een Marekrite om daar rustig te lunchen. Heerlijk in de natuur, wat een rust.

Nadat de bruggen weer open waren zijn we doorgevaren naar de brug bij Ossenzijl, deze is altijd nog beperkt qua breedte, en dus vaarbaar met een breedte van maximaal 4,50 mtr. Het ging prima, maar vraagt uiteraard wel stuurmanskunsten. 

Eind goed, al goed
We hebben weer heerlijk genoten deze vaarvakantie op de “Amora”, een boot die makkelijk vaart en zeer knus, gezellig is qua indeling om met vier personen op te vertoeven. Wij komen volgend jaar weer terug! 
Johan en Helma Kraak 
Helmert en Dicky van Voorthuizen

Lees meer reisverhalen van een vaarvakantie in Friesland

Reisverslag van een vaarvakantie

Reisverslag van een vaarvakantie met de boot Amora
Fryslân

Friesland, watersport provincie bij uitstek!

Huren

Vaak gehoord: 'koop een boot en werk......'

Boten

Begonnen als verhuurder van een privé boot

Eén dag vakantie op het water staat gelijk aan twee dagen vakantie op land

Yachts for You!

Om met onze boten te varen is geen vaarbewijs nodig! 
Geen vaarervaring?
Leer varen bij de start van uw huurperiode en ontdek ons land vanaf het water!

Uw reservering is leeg